Wil je je darmen een goeie boost met probiotica? Dan is zelfgemaakte zuurkool een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om dat te doen. Zuurkool is een voorbeeld van een gefermenteerde groente. Gefermenteerde groente, zo blijkt ook uit onderzoek, is niet alleen makkelijker te verteren voor je lichaam, maar heeft ook nog eens een hogere voedingswaarde en zit vol met goede bacteriën en vitamine B, C en K. Klinkt goed toch?
Hoe maak je zuurkool?
Heel simpel!
Benodigdheden:
– 2 stuks witte kool
– twee eetlepels himalayazout
– een weckpot
Verwijder het buitenste blad van de kool en bewaar dit.
Snij de witte kool in dunne reepjes.
Kneus de gesneden kool door er met je handen in te knijpen totdat er sap uit de kool komt.
Vul een weckpot steeds met een laagje kool, waar je vervolgens wat himalayazout overheen strooit. Druk elke laag stevig aan en herhaal tot alle kool in de pot zit. Leg bovenop het losse blad van de kool en druk dat ook stevig aan. Als het goed is staat het onderste deel van de kool onder water. Zo niet, giet dan wat water in de pot.
Zet de pot op een donkere plek neer, bijvoorbeeld in een keukenkastje en wacht een tot enkele weken. Hoe langer je wacht hoe sterker de zuurkool wordt.
Smaakt prima rauw of verwerk het in een lekker gerecht.
Eet smakelijk!